EMDR Therapie

De kern van je trauma ontdekken, Verwerken en jezelf eindelijk waarderen

Overweeg je EMDR therapie? EMDR therapie is een effectief bewezen behandelmethode die ervoor zorgt dat de herinnering aan het trauma vervaagt. Het helpt ook je lichaam te ontspannen. Je voelt je weer lekker in je vel. 

Wat zit jou in de weg?

  • een nare herinnering?
  • een vervelend gevoel dat je niet kan loslaten?
  • een rottige gedachte over jezelf, zoals bijvoorbeeld "ik ben lelijk", het ligt aan mij", ik ben niet de moeite waard?
  • zwaarte?
  • een eenmalige trauma (bijvoorbeeld een ongeluk) of heb je nare dingen in je jeugd meegemaakt die nog niet verwerkt zijn?

Hoe werkt EMDR therapie?

EMDR staat voor Eye Movement Densensitization and Reprocessing. Het is een succesvolle methode die veel wordt gebruikt bij traumaverwerking. 

Tijdens de EMDR behandeling gebeuren er een paar dingen:

  • Je linker- en rechterhersenhelft worden tegelijkertijd gestimuleerd. Daardoor kan je niet alleen blijven denken, maar ervaar je ook sensaties in je lichaam. Dat voelen in je lijf is nodig om een gebeurtenis te verwerken.
  • In je hersenen wordt je werkgeheugen afgeleid, zodat je niet voortdurend tegen jezelf blijft zeggen dat het aan jou ligt, dat er jou iets naars is overkomen. Er komt dus ruimte om ook iets anders over jezelf te gaan geloven.

EMDR kennen veel mensen uit verhalen. Ze hebben gehoord dat er gewerkt wordt met oogbewegingen en met piepjes. Die werkwijze is volgens een vast protocol. Het is een diepgaand, mooi en veilig proces omdat het op maat van de client is.

Effecten van EMDR

  • Je voelt je ontspannen - spieren die heel lang gespannen hebben gestaan laat je los.
  • Je ziet jezelf weer als een denkend en voelend mens. Je kan weer voelen, het is niet meer eng.
  • Je kan een diep gevoel van IK ervaren - dit ben ik echt.
  • Je hebt waardering voor jezelf (in je kindertijd).
  • Je wordt milder voor jezelf. Je begint van jezelf te houden.
  • Je bent gefocused.
  • Je hebt de energie om dingen te doen in je leven die je leuk vindt.

Hoe werkt EMDR bij ons

EMDR heeft een diep helend effect. Tijdens een EMDR sessie wordt je afgeleid door met geluiden, woorden. Je laat daardoor je dwingende negatieve gedachte over jezelf los. Ook om met je aandacht naar je lichaam sensaties te gaan luisteren. De pijn van traumastische ervaringen ligt in het lichaam opgeslagen, daarom bepaalt je lichaam het tempo en de volgorde van heling.

De combinatie van loslaten en aandacht naar je lichaam zorgt dat jij je ontspant en dat de emoties weer stromen. Als er beladen beelden zijn komen die ook tot rust.

Tot slot maak je een positieve gedachte over jezelf die reëel is en die past bij wie je werkelijk bent. Omdat je hebt gewerkt met je gedachten én je gevoel, beleef je die nieuwe overtuiging over jezelf als echt en waar.

Een trauma is verwerkt als het lichaam tot rust is gekomen. Je durft weer op je gevoelens te vertrouwen. Je ziet je lichaam en je gevoelens ook als waardevol.

Veel gestelde vragen

EMDR brengt rust. Tijdens de behandeling kom je in contact met de onbewuste kern van de traumatische ervaring. Je laat de emoties en de spanning in je lichaam los. Er komt weer ruimte voor wie jij werkelijk bent. Je ervaart ook dat jij helemaal niet de schuldige was van alle narigheid, maar dat jij juist veel waardering verdient. Je gaat weer positief over jezelf denken en je zelfvertrouwen komt terug. Je krijgt weer zin om dingen te doen.

Is mijn probleem geschikt voor EMDR?

Je kan werken met herinnerd, niet herinnerd en verdrongen trauma. Soms weet je helemaal niet wat je dwars zit, maar wel dat je wat dwars zit. Het is de expertise van de EMDR therapeut om je daar doorheen te begeleiden.

Je kan ook werken met een beeld, een gevoel, een verwijt of een oordeel over jezelf.

Hoeveel sessies heb ik nodig?

Die vraag is moeilijk te beantwoorden, omdat iedereen andere dingen heeft die hem of haar dwars zitten. Een trauma achter je laten doe je niet alleen met EMDR. Je lost daarmee een deel op. Over het algemeen is ook aanvullende therapie nodig om de gevolgen van een trauma op te lossen. Vaak wordt genoemd: onzekerheid, een laag zelfbeeld, relatieproblemen, somberheid, pleasen.

Hoe lang moet ik op een afspraak wachten?

Vul het contactformulier in om zo snel mogelijk een intake afspraak te maken.

Voor de intake heb je geen verwijzing van de huisarts nodig.